Mostar is een stad in Zuid Bosnië, een stad die bij velen wel bekend is, natuurlijk vanwege de prachtige oude brug en de enorme verwoestingen die hier in de Bosnische oorlog hebben plaatsgevonden.

Het is een bijzondere stad, waarbij de oude brug, die de overgang is tussen het moslim en christelijke gedeelte van de stad, uitgegroeid is tot symbool van toenadering tussen bevolkingsgroepen. In de oorlog, volgend op de uiteenvalling van Joegoslavë, is de oude brug volledig en opzettelijk kapotgeschoten, een volstrekt zinloze actie. Maar dat is nou eenmaal het kenmerk van ultra nationalisten, die in de waan leven dat wanneer je symbolen vernietigt (kerken, kloosters, moskeeën en bruggen), je de vijand een enorme slag toebrengt.

De oude brug van Mostar

Als je in Mostar rondloopt, zie je nog erg veel gebouwen met kogelgaten en ander soort van verwoestingen. In de oorlog liep het front dan ook gedurende maanden dwars door de stad, met alle artillerie beschietingen vandien. Na de oorlog is alweer veel herbouwd, waaronder ook de oude brug. Het was nog een flinke klus om die te reconstrueren, want er waren geen bouwtekeningen of iets dergelijks bekend. Ik was verbaasd om te zien hoe ontzettend druk het was in Mostar, compleet het tegenovergestelde van Jajce. Wellicht waren het vooral dagjesmensen die vanaf de Kroatische kust even heen en weer gingen om de brug te zien.

Overal in de stad zijn nog sporen van de oorlog te vinden

De omgeving van Mostar is ook erg interessant, komend vanuit het noorden reed ik door de kloof van de rivier de Neretva. Deze kloof is schitterend om door te rijden, maar de beelden op deze pagina spreken voor zich.

Directory

Find More  

Articles

Find More  

Top 10 minst bezochte landen in Europa

Ontzettend veel mensen gaan op vakantie, het tourisme neemt jaarlijks steeds toe. Europese bestemmingen blijven ongelofelijk populair. Denk eens aan Parijs, Londen, Barcelona, Rome en Amsterdam. Deze steden ontvangen jaarlijks miljoenen bezoekers. Maar er zijn ook landen in Europa die niet in die lijsten van meest bezochte bestemmingen niet voorkomen. Ze zijn niet bekend, niet touristisch, maar dat wil niet …

Continue reading  

Bosnie – Jajice

Op doorreis naar Montenegro kwam ik door Bosnië. Interessant land, maar met een grote hoeveelheid littekens van de oorlog van de 90’er jaren. Kogelinslagen in huizen zijn veelvuldig te bespeuren. De weg is ook niet fantastisch, geen snelweg te bekennen en de smalle tweebaansweg kronkelt door een bijna even smalle kloof. Omdat het donker wordt besluit ik maar om ergens …

Continue reading