Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië-Hercegovina en is evenals het land behoorlijk etnisch divers. Het bijzondere aan Sarajevo is dat je je het ene ogenblik in Midden Europa waant, in Oostenrijk of Hongarije ofzo, het volgende moment in Oost Europa en dan opeens weer in Turkije of een ander Arabisch land. Deze diversiteit levert een prachtig straatbeeld op.

De winkelende inwoners zelf lijken zich er niet veel van aan te trekken en wandelen rustig door al de verschillende buurten heen, op deze zaterdagmiddag. Maar misschien is die gemengdheid maar schijn. In Sarajevo zijn van 1991 tot 1995 gruwelijke dingen gebeurd, en de sporen daarvan zijn op sommige plekken nog steeds te zien.

Sarajevo ligt in een smalle vallei, aan drie kanten omgeven door bergen. Het was voor de Bosnische Serviërs ongelooflijk simpel om op deze bergen zware artillerie te positioneren waarmee de stad bestookt werd. Uiteindelijk is dat ook de trigger geweest tot het beeindigen van de oorlog, toen de Serven herhaalde malen mortieren afschoten op het marktplein. Uiteindelijk veranderde in de Westerse wereld de publieke opinie zodanig dat de NAVO onder leiding van de Amerikanen de Serven mores leerden.

Sarajevo ligt dus in een smalle vallei, en door de stad heen stroomt de rivier de Miljacka. Langs de kant van de rivier liggen prachtige negentiende eeuwse gebouwen, ongetwijfeld door de Oostenrijkers daar neergezet.

Het centrum van Sarajevo is heel mooi opgeknapt. In het centrum zijn kerken en moskeëen vlak bij elkaar te vinden. Wat dat betreft is Sarajevo qua architectuur nog steeds zeer multicultureel. Wat gemengdheid van de bevolking betreft geldt dat in mindere mate dan voor de oorlog. De Serven zijn voor het grootste deel verdwenen uit Sarajevo en naar de Revpublika Srpska getrokken, het Servische deel van Bosnië.

De oostkant van de stad ziet er erg oosters uit, ook al zijn de Ottomanen al twee eeuwen vertrokken. Er staan moskeëen, turkse badhuizen en er is een bazar. Het is een behoorlijke architectonische breuk met het westelijk deel van de binnenstad, maar het winkelend publiek lijkt zich daar niet veel van aan te trekken, dat loopt gewoon door.