Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica is een stad in het noorden van Kosovo, genoemd naar de heilige Demetrius uit Griekenland.

Kosovska Mitrovica is een stad in het noorden van Kosovo, genoemd naar de heilige Demetrius uit Griekenland.

Mitrovica is een stad met zo ongeveer 70.000 inwoners, en is vanwege de etnische samenstelling zeer verdeeld. Dwars door de stad loopt de rivier de Ibar, die ook gelijk de grens vormt tussen het Servische deel in Noord Mitrovica en het Albanese deel in Zuid Mitrovica, tevens ook het grootste deel van de stad. Op de stadsplattegrond is de loop van de rivier goed te herkennen. Er zijn enkele bruggen die de stadsdelen met elkaar verbinden, maar deze moeten permanent bewaakt worden door de vredesmacht, om onlusten te voorkomen.

De spanning tussen de etnische groepen in de stad was zeer voelbaar, en het is tot nog toe de enige keer dat ik me echt onveilig heb gevoeld in Oost Europa. Het schijnt dat er zelfs mensen vermoord worden alleen al omdat ze de foute taal spreken zeg maar, dat soort werk. Een en ander heeft tot triest gevolg dat vrijwel de complete economie tot stilstand is gekomen, waarschijnlijk heeft meer dan de helft van de mensen geen werk. Dat is ook op straat duidelijk te merken, allerlei scharrelaars sprokkelen door schimmige straathandeltjes wat geld bij elkaar.

Zoals gezegd worden de bruggen streng bewaakt door de interventiemacht, vooral de zogenaamde nieuwe brug in het centrum. Deze is het symbool van de verdeeldheid van de stad. Bij de brug staat zelfs een bord met instructies van hoe de brug over te steken. Onvoorstelbaar.

De stad zelf maakt een desolate indruk, betonnen muren en prikkeldraad overal om overheidsgebouwen en gebouwen van de VN en de vredesmacht te beschermen. Terwijl ik door de straten liep dringt me scherp de vraag op hoe dit toch ooit zo ver heeft kunnen komen, en hoe ontzettend destructief nationalisme in extreme vorm eigenlijk wel niet is.

De Servische kant van de rivier ademt een heel andere sfeer uit, opeens Cyrillische letters en autos met Servische nummerplaten en dergelijke.

Straatbeeld in Servisch Mitrovica

Straatbeeld in Servisch Mitrovica

Articles

Find More  

Top 10 minst bezochte landen in Europa

Ontzettend veel mensen gaan op vakantie, het tourisme neemt jaarlijks steeds toe. Europese bestemmingen blijven ongelofelijk populair. Denk eens aan Parijs, Londen, Barcelona, Rome en Amsterdam. Deze steden ontvangen jaarlijks miljoenen bezoekers. Maar er zijn ook landen in Europa die niet in die lijsten van meest bezochte bestemmingen niet voorkomen. Ze zijn niet bekend, niet touristisch, maar dat wil niet …

Continue reading  

Instructies om de brug over te steken….. Kosovo, Mitrovica

Het staat er echt op het bord…instructies om de brug over te steken: niet groeperen of blijven hangen, paspoort meenemen en niet provoceren. Politie en militairen met machinegeweren bewaken de brug. Het is de grens tussen het Albanese deel en het Servische deel van Mitrovica. In Servië zijn lokale verkiezingen aan de gang en aangezien Servië Kosovo niet erkent, hebben …

Continue reading  

Bosnie – Jajice

Op doorreis naar Montenegro kwam ik door Bosnië. Interessant land, maar met een grote hoeveelheid littekens van de oorlog van de 90’er jaren. Kogelinslagen in huizen zijn veelvuldig te bespeuren. De weg is ook niet fantastisch, geen snelweg te bekennen en de smalle tweebaansweg kronkelt door een bijna even smalle kloof. Omdat het donker wordt besluit ik maar om ergens …

Continue reading