Bremen is een havenstad in Noord Duitsland en tegelijk ook een zogenaamde stadsstaat: de stad Bremen samen met het noordelijker gelegen Bremerhaven, vormt zijn eigen Bundesland.

Bremen is een interessante en al zeer oude stad, Bremen schijnt te komen van Bremo (Brim in Engels), aangezien de stad aan de rand van de Weser ligt, op een hoge zandrug, een rivierduin. Wat dat betreft qua ontstaan min of meer vergelijkbaar met Deventer. Bremen was al in de Karolingische periode een stad, en werd vanaf toen het centrum van het (aarts)bisdom Bremen. Later in de Middeleeuwen maakte Bremen een bloeiperiode door, onder meer door de handel die tot bloei kon komen door de Hanze. Uit die tijd dateert ook het standbeeld van de Roeland van Bremen, die de onafhankelijkheid van de stad symboliseert en op het marktplein voor het stadhuis te vinden is.

Bremen heeft zich in de loop van de eeuwen doorontwikkeld, hoewel altijd een beetje in de schaduw van het nabijgelegen Hamburg. Maar desalniettemin zijn handel en havenactiviteiten altijd een uitermate belangrijke inkomstenbron geweest voor de stad en zijn bewoners. Daarnaast is ook de lucht en ruimtevaart industrie belangrijk.

Er is in Bremen nog één oud Middeleeuws straatje overgebleven, het straatje waar veel vissers woonden en wat de ietwat merkwaardige naam Schnoor draagt. Zal wel niet met snor te maken hebben, misschien eerder met snoer, oftewel touw. Misschien was hier in de buurt een lijnbaan vroeger?

Articles

Find More  

Top 10 meest bezochte protestantse kerken in Duitsland

Welke tien protestantse kerken van Duitsland zijn het meest populair? Het Duitse persbureau Idea onderzocht dit dat leverde interessante resultaten op. De herbouwde Frauenkirche in Dresden is de meest populaire protestantse kerk van Duitsland. Opvallend is dat bijvoorbeeld, de kasteelkerk in Wittenberg niet op de lijst voorkomt. Deze kerk is nog steeds de “moederkerk van de Reformatie”, waar Maarten Luther …

Continue reading