Noordrijn-Westfalen

Met een bevolking van ongeveer 18 miljoen is Noordrijn-Westfalen eigenlijk groter dan Nederland, Noordrijn-Westfalen (Nordrhein-Westfalen)is veruit de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, maar het is zeker niet de grootste geografisch gezien.

Noordrijn-Westfalen is een naar buiten gericht, Europa-minded gebied. Er is met name in het Euregio gebied ook intensieve handel met Twente en de Achterhoek. Een aantal van de steden hebben een doorslaggevende rol in de Europese geschiedenis gespeeld: in het westen, Aken dat als hoofdstad van het rijk van Karel de Grote dienst deed. In het noorden was de mooie kathedraal van de stad Münster het toneel voor de ondertekening van het Verdrag van Westfalen, die de Dertigjarige Oorlog ‘eindigde, terwijl in het zuiden de universiteitsstad Bonn – geboorteplaats van Beethoven – meer recent diende als hoofdstad van West-Duitsland tijdens de Koude Oorlog. Hoewel het landschap niet zo bergachtig is als het zuiden van Duitsland heeft het Noordrijn-Westfalen prachtig natuurschoon, langs de machtige Rijn, in het charmante Zevengebergte (Siebengebirge) en het bosrijke, rustige Sauerland.

Noordrijn-Westfalen heeft een aantal bezienswaardige plaatsen, in het bijzonder het drukke Keulen en het meer chique Düsseldorf. De postindustriële steden van het Roergebied – zoals Duisburg, Essen en Dortmund – hebben ook hun charmes, niet in het minst in hun inventieve herontwikkeling van hun rijke industriele erfgoed. Verder zijn de wat kleinere steden als Soest, Paderborn, Kalkar en Xanten interessant. En grenzend aan Nederland liggen plaatsen als Emmerich, Goch, Kleef en Kevelaar waar Nederlandse invloeden merkbaar zijn.

De regio bezoeken is eenvoudig. Via de A1 naar Hengelo, de A12 via Arnhem, de A67 via Venlo en de A77 bij Gennip ben je gemiddeld met een uur in Noordrijn-Westfalen (vanuit Utrecht). Per trein via Arnhem of Hengelo zijn er goede verbindingen met de steden in het Roergebied. In Noordrijn-Westfalen zelf zijn er prima snelwegverbindingen en spoorwegverbindingen.

De online reisgids Noordrijn-Westfalen biedt informatie over de bezienswaardige plaatsen en interessante uitjes en is gericht op zowel de zakelijke reiziger en de vakantieganger die meer informatie zoekt over zijn bestemming.

Places in Noordrijn-Westfalen

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More  

Top 10 meest bezochte protestantse kerken in Duitsland

Welke tien protestantse kerken van Duitsland zijn het meest populair? Het Duitse persbureau Idea onderzocht dit dat leverde interessante resultaten op. De herbouwde Frauenkirche in Dresden is de meest populaire protestantse kerk van Duitsland. Opvallend is dat bijvoorbeeld, de kasteelkerk in Wittenberg niet op de lijst voorkomt. Deze kerk is nog steeds de “moederkerk van de Reformatie”, waar Maarten Luther …

Continue reading