De heiligverklaring van Bonifatius, na de moord door heidense Friezen op 5 juni 754, was het begin van Dokkum als stad aan de waddenkust. De martelaarsplek werd een trekpleister voor pelgrims uit heel Europa. De havenstad begon als middeleeuws pelgrimsoord.

Dokkum is een stad met 12.600 inwoners en ligt op de grens van de Kleistreek en de Friese Wouden in Noordoost-Friesland. Dokkum ligt op zo’n 13 kilometer ten noordoosten van Leeuwarden.

Dokkum heeft zijn vorm behouden als versterkte stad en is een nog deels ommuurde waterburcht. Het Grootdiep doorsnijdt de stad in twee afzonderlijke delen. Het oude centrum van de stad wordt gekenmerkt door een reeks oude gevels, waaronder die van het admiraliteitshuis waar tegenwoordig het museum van de stad is gevestigd.

Wie van geschiedenis en cultuur houdt kan heerlijk dwalen door de oude straatjes van de stad, een rustige wandeling maken langs de oude wallen of de vernoemingen opzoeken naar Sint Bonifatius, die zijn aangebracht als boetedoening voor de wandaden van de vroege lokale bevolking.

Dokkum is een mooie uitvalsbasis om te gaan wadlopen, een boottocht te maken door de ontelbare waterwegen of te genieten van het natuurschoon van de Friese Wouden. Dit maakt Dokkum zonder meer een van de leukste plaatsen van Friesland.

Directory

Find More