Banaat & Crișana

Het Banaat en Crișana, deze westelijke regio’s in Roemenië vormden ooit een veel groter gebied, dat ligt tussen Roemenië, Hongarije en Servië. De regio wordt nog steeds bevolkt door een diverse populatie met Roemenen, Hongaren, Duitsers, Oekrainers en Bulgaren.

Banaat

Het Banaat ligt deels in Roemenië en deels in Servie. De lege vlakten van het Banaat werden geregeerd vanuit Timişoara totdat de Turken het gebied veroverden in 1552. Het gebied bleef in Turkse handen totdat ze werden verdreven door de Habsburgers in 1716. De grootste steden in het Banaat zijn Timişoara en Reşiţa.

Crișana

Crișana bestaat uit de districten Bihor en Arad en was in het verleden onderdeel van het Hongaarse Rijk, samen met Transsylvanie. Het gebiedt wordt ook wel Partium genoemd. Qua cultuur en geschiedenis valt het eigenlijk nog steeds onder Transsylvanië. De grootste steden van Crisana zijn Oradea en Arad.

De huidige grenzen van de regio zijn bepaald tijdens de conferentie van Versailles in 1918-1920.

Places in Banaat & Crișana

Find More  

Articles

Find More  

Manellekwelling in Lipova

Ik denk dat ik een verkeerde plek voor overnachten gekozen heb, uit zuinigheid heb ik het goedkoopste hotel gekozen wat ik kon vinden. Helaas voor mij, is er in het zaaltje onder mijn hotelkamer in het Roemeense Lipova een bruiloft aan de gang. In eerste instantie dacht ik dat het wel los zou lopen, maar het feest wordt steeds luidruchtiger …

Continue reading