Sebiș is een klein stadje aan de rand van de Westelijke Karpaten, in district Arad, Roemenië. Ik ben al heel vaak door het stadje gereden, op weg van Arad naar Moneasa, maar nooit echt uitgestapt om de stad eens goed te bekijken. Tot vandaag dan tenminste…

Sebiș ligt aan de middenloop van de Witte rivier, en is een van de belangrijkste stedelijke centra in de vallei van de deze rivier. Deze vallei beslaat 65,94 km2 langs de dorpen van Donceni, Prunişor, Salegeni. Het was voor  het eerst in 1542 genoemd en maakte deel uit van de regio Zarand.

Het gebiedt werd ten tijde van Hongaarse koninkrijk samen met de districten Arad, Bihor en Satmar. Tot het einde van de 18e eeuw was het onder Ottomaanse bezetting, en vervolgens onder de Habsburgse. Na de revolutie in 1848 werd het een belangrijk centrum voor de emancipatie van de Roemenen in de regio.

Sebiș heeft twee orthodoxe parochies, één gewijd aan de Heilige Aartsengelen – sinds de 16e eeuw (met een kerk uit 1829), en de andere is gewijd aan St. Trinity.

Het voormalige gebouw van het stadhuis is naar het schijnt gebouwd in de Nederlandse Renaissance stijl. De bibliotheek werd gebouwd in 1814 – als voormalig laatbarokke herenhuis van de graven van Waldstein, uit Bohemen.

En ook al is het maar een klein stadje met niet erg veel voorzieningen, men is er erg trots op dat men “stadsrechten” heeft. “Orasul Sebis” staat er trots op alle borden. En ach, waarom ook niet…