Oradea is een stad in het noordwesten van Roemenië. De stad ligt vlak aan de Roemeens-Hongaarse grens. Dat maakt de stad ook bijzonder voor Roemenië, Oradea is als het ware de poort naar Europa. De stad is zeker de moeite waard van het bezichtigen, met name het prachtige centrum met veel Jugendstil architectuur (100x beter dan Barcelona), de resten van de citadel en het omliggende gebied, in het bijzonder de warmwaterbronnen bij Baile Felix en Baile 1 Mai.

Oradea is een van de rijkste steden van Roemenië. Dat was vooral in het verleden zo, je kunt dat nog zien aan het grote aantal vroeg twintigste eeuwse gebouwen in het centrum. Vele daarvan zijn redelijk tot goed bewaard gebleven en onderhouden. Ik heb nog nergens in Europa zoveel Jugendstil, of Art Nouveau gebouwen bij elkaar gezien. Het waren vooral de joden in Oradea die voor het grootste deel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het centrum. Echter de Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen in de Joodse gemeenschap achtergelaten.

Een ander mooi voorbeeld van een Jugendstil gebouw is het Park hotel, in de hoofdstraat van Oradea. Het Park hotel gaat er prat op dat eens, lang geleden, Prins Ferdinand van Oostenrijk er eens heeft overnacht, je weet wel, die kerel die vermoord is in Sarajevo. Het lijkt er niet direct op dat er veel veranderd is in het hotel sinds die tijd… Toch raakt deze halve ruïne mij enigszins, vergane glorie ten top, krakkemikkig sanitair, nauwelijks sluitende deuren, bedden die er minstens een halve eeuw staan en gordijnrails die zomaar naar beneden komt vallen. Maar het hotel heeft toch ook ruime en vooral hoge kamers met een oude krakende parketvloer.

De naam Oradea is een Roemeense vertaling van het Hongaarse Nagyvárad. Er is me verteld, ik kan zelf namelijk geen Hongaars, dat Nagy betekent Groot en dat Várad betekent klein kasteel. Dus Nagyvárad betekent “Groot klein kasteel” Dat is ook weer terug te vinden in de Duitse vertaling “Großwardein”. Dwars door de stad stroomt de Crisul Repede rivier, oftwel in het Nederlands vertaald, de Snelle Cris rivier.

Ik was in Oradea vanwege een congres, op de Christelijke Partium Universiteit. Daar was een congres over Europese Integratie. De Partium Universiteit is een Hongaarstalige Universiteit. De gewone staatsuniversiteit van Oradea is Roemeenstalig. Wat wel grappig is, is dat deze Staatuniversiteit een pagina heeft met daarop (in het Engels) de geschiedenis van Oradea. Het is echter opvallend hoe goed wat ze hun best gedaan hebben om het Hongaarse verleden uit te wissen. De pagina is te vinden op dit adres: www.uoradea.ro/english/topic/3/Oradea.html Deze pagina maakt, ongewild misschien, heel duidelijk hoe gevoelig het verleden in deze regio nog steeds is. Het is buitengewoon jammer dat de Partium Universiteit geen Engelstalige website heeft. Alleen de Engelse faculteit heeft een paar dingen in het Engels: www.partium.ro.

Oradea is een stad die gesticht is door de Hongaarse koning László. Deze László is om de een of andere, voor mij volstrekt onduidelijke reden door de Rooms Katholieke kerk heilig verklaard. Oradea heeft vervolgens haar stichter als patroonheilige genomen. Midden in het centrum staat dan ook de Szent László kerk. Hieronder een foto van die kerk, weliswaar bij nacht. In de kerk zijn enorme fresco’s te bewonderen met taferelen en wonderen uit het leven van Szent László.

Al deze Hongaarse geschiedenis betekent echter niet dat Oradea een echte volledig Hongaarse stad is. Eigenlijk is Oradea voor een groot deel Joods geweest, en de Joden hebben een enorme stimulerende rol gespeeld bij de groei en ontwikkeling van de stad tot wat ze nu is. Echter, het grootste deel van de Joodse gemeenschap is verdwenen. Er zijn nog slechts een 300 Joden over, onder leiding van een orthodoxe Rabbijn uit Canada. Deze heeft ongetwijfeld wat moeite gehad met de gebruiken van de Oost Europese Joden, die waarschijnlijk nogal afwijken van de gangbare West Europese en Amerikaanse Joodse gebruiken. Op verschillende plaatsen in Oradea zijn nog oude synagoges te vinden. En die zijn over het algemeen in de meest deplorabele staat die je maar kunt voorstellen. Ik verwonder me erover dat ze nog niet zijn ingestort.

Het is te hopen dat de Joodse gemeenschap in Oradea snel sponsors vindt om de grote, voor de stad beeldbepalende, synagoge te restaureren. Anders hoeft het niet meer… Ik heb het gevoel dat het gebouw op instorten staat.

Verder is er in de stad nog de Orthodoxe synagoge met het Holocaust monument. Deze synagoge wordt momenteel gerestaureerd. Van buiten ziet het er al prima uit, maar binnen wordt er nog hard gewerkt.

Behalve deze Joodse synagoges, heeft Oradea ook nog een heleboel gebouwen uit de Hongaarse periode. In de 18e eeuw had Oradea, na herovering op de Turken, een bloeiperiode en zijn er veel gebouwen neergezet. Enkele van de meest opvallende zijn de Hongaarse Rooms Katholieke Kathedraal van de Bihar kerkprovincie en het bisschoppelijk paleis.

Achter de al jaren – zonder enige voortgang te zien – in aanbouw zijnde Orthodoxe kathedraal staat het oude fort van Oradea. Het is een compleet verwaarloosd en vervallen gebouw, waarvan een aantal delen al ingestort zijn. Het laatste wat ik opgevangen heb is dat men nu eindelijk een begin maakt met het restaureren. Dat is lijkt me een heel wat zinnigere besteding van overheidsgeld dan aan het maken van het zoveelste standbeeld van Mihai Viteazul, wat toch niemand mooi vindt, of het ondersteunen van het bouwen van de zoveelste Orthodoxe kathedraal, waar toch niemand komt.

Een Hongaarse actiegroep heeft de oude Hongaarse straatnamen van voor 1918 onder de huidige Roemeense straatnamen gespoten, zoals op deze foto te zien is. Het Roemeense stadsbestuur van Oradea heeft heel veel geld verkwist om alles op alles te zetten om deze jonge separatisten (lees terroristen) op te sporen en te veroordelen…en natuurlijk moet het allemaal meteen schoongemaakt worden. In plaats van dat ze het geld aan de abominabele rondweg uitgeven…

Oradea heeft ook een dierentuin…Ik was wel onder de indruk toen ik die zag. Het is nou niet meteen de meest moderne, om het maar voorzichtig te zeggen…nogal kleine kooien bijvoorbeeld, en vooral veel beton. De dieren waren net gevoerd, bij de wolven lagen complete kippen en de leeuwen hadden geiten te eten gekregen. De dierlijke resten zijn op de foto’s nog duidelijk te zien.

Oradea blijft een fascinerende stad. Het is een van de meest bijzondere en aparte steden die ik tot nu toe heb bezocht. Ik verbaas me over de enorme verschillen op korte afstand en de enorme dynamiek die hier is.