Timișoara (Temesvár/Temeschburg) is zeker iets bijzonders, het is een van de grootste steden van Roemenië. De stad heeft een heel lange geschiedenis en speelde meerdere malen een grote rol in de geschiedenis van Roemenië. Onder andere in december 1989. Het was toen de eerste stad die revolteerde tegen het regime van de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu.

 

Algemene informatie

Locatie: Westelijk Roemenië
Provincie: Timis
Regio: Banat & Crisana
Grootte: 130.5 km2
Hoogte: 90 meter
Aantal inwoners: 450.000
Eerst gedocumenteerde datum: 1212 AD

 

Hoogtepunten

De eerste annalen van de stad Timișoara, gebouwd op de plaats van een oud Romeinse fort genaamd Castrum Regium Themes, dateert uit 1212.

Door de jaren heen is Timișoara – de grootste stad in het westen van Roemenië – beïnvloed door vele culturen. De Romeinen gebruikten het als een belangrijk fort op een kruispunt van wegen, totdat de Tataren het vernietigden in de 13e eeuw. De stad werd door Turkse legers veroverd en bezet in 1552 en bleef onder hun bezetting tot 1718 toen de regio Banat onder Oostenrijkse heerschappij kwam voor twee eeuwen. Timișoara werd later een belangrijke commerciële en industriestad. Turken, Oostenrijkers, Duitsers en Serviërs lieten hun lieten kenmerken en invloeden na die ook vandaag de dag nog te zien is in de stad.

In Roemenië vind je op heel veel plekken verwijzingen naar het Romeinse verleden terug. Onder andere op de onderstaande foto, al is dat helaas niet helemaal duidelijk te zien. Roemenië ligt als het ware als een soort veel Latijns eiland in een Slavische omgeving. Op de foto staat een monument, een kopie van het beeld van de wolf die Remus en Romulus, de stichters van Rome opvoedde.

Timisoara heeft veel pleinen, een daarvan is het Plein van de Eenheid. Zeg maar, het centrale plein in de stad. Het ziet er nogal Oostenrijks uit, zoals je op de foto’s hieronder kunt zien. Geen wonder ook, aangezien Timisoara diverse eeuwen Habsburgs bezit was.

In Timisoara begon in 1989 de revolutie tegen het bewind van Ceausescu. De hoofdrolspeler aan het begin van de revolutie was de predikant van de Hongaars Gereformeerde kerk, Laszlo Tökes.

Het vliegveld van Timisoara is het een na grootste van Roemenië. Terug naar Nederland vertrok ik vanaf dit vliegveld. Echt groot is het niet, wel heel streng. Ik heb nog nooit zo’n strenge security check gezien op een vliegveld. Zelfs als de metaaldetector niet afging werd je nog gefouilleerd. Echt iedereen. Beetje overdreven natuurlijk, want als een metaaldetector geen metaal vindt, vind je met fouilleren natuurlijk ook niks, maar goed, er moeten toch mensen bezig gehouden worden, zullen we maar zeggen. Het vliegveld is genoemd naar de Roemeense uitvinder Traian Vuia. Traian is een veel voorkomende naam in Roemenië, en genoemd naar de Romeinse keizer Traianus, die Dacië veroverde, rond 100 na Christus, het zuiden van het huidige Roemenië.

Articles

Find More  

Manellekwelling in Lipova

Ik denk dat ik een verkeerde plek voor overnachten gekozen heb, uit zuinigheid heb ik het goedkoopste hotel gekozen wat ik kon vinden. Helaas voor mij, is er in het zaaltje onder mijn hotelkamer in het Roemeense Lipova een bruiloft aan de gang. In eerste instantie dacht ik dat het wel los zou lopen, maar het feest wordt steeds luidruchtiger …

Continue reading