Dobrogea: Donau delta en Zwarte Zeekust

Dobrogea langs de Zwarte Zeekust is het meest bezochte gebied van Roemenië. Elk jaar genieten duizenden toeristen, vooral uit Roemenië van het mooie weer en de relatief warme water van de Zwarte Zee (die 28 graden bereikt in augustus). Er zijn brede zandstranden, en redelijke prijzen.

Het merendeel van de steden en dorpen in dit gebied zijn niet heel groot, met uitzondering van Tulcea en de hoofdstad van de regio Constanţa.

Het noordelijke deel van het gebied bestaat uit de delta van de rivier de Donau. Het vult een oppervlakte van 450.000ha van moerassen, meren en loofbossen. Het gebied staat ook wel bekend als de laatste “jungle” van Europa. Een beetje naar het zuiden in de laaglanden van de Kaukasus ligt het Zwarte Zee-kanaal (ook wel het kanaal der helden genoemd), die is gegraven in de jaren ’50 en de jaren ’60 door de politieke gevangenen.

In Dobrogea zijn er nog overblijfselen van het Ottomaanse Rijk, bestaande uit kleine Turkse gemeenschappen. Het gebied staat ook bekend om de Roemeense wijnen. Die zijn goed betaalbaar en hebben een behoorlijke kwaliteit.

Geschiedenis

In de middeleeuwen, behoorde Dobrogea niet tot Moldavië en slechts kort tot Walachije. Het Ottomaanse Rijk had een sterke invloed op de regio in vergelijking met de rest van het land. Het was een regio die bewoond werd door meerdere bevolkingsgroepen uit de Balkan die hier een nieuw leven begonnen, met inbegrip van de Roemenen. De Roemenen werd de meerderheidsgroep in de 19e eeuw.

In 1878 bij de Vrede van San Stefano, wat het einde van de Ottomaanse bezetting markeerde, werd Dobrogea gegeven aan Rusland. Maar in ruil voor Bessarabië, wat de Russen liever hadden, werd de regio Roemeense grondgebied. Het zuidelijke deel van Dobrogea kwam echter in Bulgaarse handen in 1918. In 1919 werd het opnieuw Roemeense en in 1940 op de Duitse orders, opnieuw aan Bulgarije toegewezen, en dat is het nog steeds.

Tijdens de communistische periode werd een groot deel van het gebied ter beschikking gesteld voor het telen van druiven, voor het maken van wijn. Andere projecten van deze tijd waar minder succesvol, zoals het maken van polders in de Donau Delta, die het eco-systeem slecht geruïneerd hebben. Tegenwoordig wordt gewerkt aan duurzame reparatie in samenwerking met hulp van de EU.