Hoe moet je beginnen om iets over Tbilisi te schrijven? Deze stad heeft zoveel bijzondere, tegenstrijdige en extreme aspecten dat het moeilijk is om een typering van de stad te geven die de enorme veelzijdigheid van deze metropool kan vatten.
Tbilisi is ergens in de 5e eeuw ontstaan, als handelsplaats aan de rivier met de onuitspreekbare naam Mtkvari. Er staan ook nu nog enkele zeer oude kerken in het centrum, waarvan ik het vermoeden heb dat ze best wel eens van voor het jaar 1000 zouden kunnen zijn. De ontwikkeling van Tbilisi kwam pas goed op gang toen koning David de Bouwer, die door de Georgiërs als een “Vader des Vaderlands” wordt gezien, erin slaagde om rond het jaar 1120 de Seldjoekse Turken uit de stad te verdrijven en de ontwikkeling van de stad krachtig te stimuleren. David de Bouwer wordt in de stad met diverse stadbeelden geëerd.
De ligging van Tbilisi op de grens van Europa en op de grens van Ottomaanse, Perzische en Russische invloedssferen, zorgde ervoor dat de stad diverse malen werd platgebrand of anderszins zwaar te lijden had onder oorlogshandelingen. Uiteindelijk kwam Georgië en dus ook Tbilisi aan het einde van de 18e eeuw onder Russisch bestuur. Dat duurde met een kleine onderbreking in de tijd van de Russische revolutie tot 1991, toen de Sovjet Unie uiteen viel en Georgië opnieuw onafhankelijk werd. Tbilisi werd daarna de hoofdstad van Georgië.
Georgië heeft in het eerste decennium van de 21e eeuw een soort van Wirtschaftswunder doorgemaakt, als gevolg van een stevig ingrijpen in de corruptie en het neerzetten van een rechtsstaat. De economische groei en instroom van buitenlandse investeringen die dat tot gevolg had was enorm, in ieder geval tot de oorlog van 2008. In Tbilisi is dat ook goed te zien, op zeer grote schaal vindt er gentrificatie plaats in de oude stadswijken, die de Sovjetperiode met haar grootschalige bouw van appartementen, goed zijn doorgekomen. Tbilisi geniet dan ook een steeds grotere bekendheid als toeristische bestemming in Oost Europa. En niet zonder reden! De foto’s op deze pagina laten daar een en ander van zien.
Op het centrale plein in Tbilisi staat een zuil met daarop een beeld van St. Joris de drakendoder, die de beschermheilige is van het land. De hoofdstraat van Tbilisi komt op dit plein uit. Deze hoofdstraat, eigenlijk beter gezegd boulevard, is genoemd naar de Georgische dichter Shota Rustaveli. Aan deze boulevard staat onder andere het voormalige parlementsgebouw van Georgië (sinds 2012 is het nieuwe parlement gevestigd in de westelijke stad Kutaisi).
De rivier Mtkvari stroomt dwars door Tbilisi en daardoor zijn er tussen de twee stadsdelen veel bruggen noodzakelijk. Gezien het diepe insnijden van de rivier zijn er diverse kliffen ontstaan, en de meeste bruggen zijn daardoor dan ook erg hoog, en dat geeft dan weer mooie uitzichten om van te fotograferen.
Langs de rivier staan een aantal bijzonder interessante gebouwen. Naast een aantal oude historische panden, met fantastisch uitzicht, staat er ook het presidentieel paleis.
In Tbilisi staan veel kerken, waarvan sommigen al eeuwenoud. De enorme kathedraal is echter nog maar pas gebouwd en is met zijn vergulde dak een beeldbepalend gebouw geworden in Tbilisi.
Er is ook een kleine Duitstalige gemeenschap aanwezig in Tbilisi, deze mensen zijn overwegend Luthers en hebben ook hun eigen kerk. Toen ik Tbilisi bezocht waren het net de zogenaamde “Duitse dagen” in de stad en was het erg interessant om ook een bezoek aan deze kerk te brengen.
In Tbilisi wordt enorm veel gerenoveerd en oude huizen opgeknapt, en daarmee geïnvesteerd voor onder andere het toerisme. Hele woonwijken staan in de stijgers. Ondertussen zal het allemaal wel klaar zijn, ik ben benieuwd hoe dit gedeelte van de stad er nu uitziet, maar op de foto’s ziet het er allemaal al veelbelovend uit.
Tbilisi is een partnerstad van Saarbrücken in Duitsland. In Tbilisi heeft men daarom een Saarbrücken square benoemd, en in Saarbrücken heet het plein voor het theater Tbiliser Platz.