Top 10 meest bezochte protestantse kerken in Duitsland

Welke tien protestantse kerken van Duitsland zijn het meest populair? Het Duitse persbureau Idea onderzocht dit dat leverde interessante resultaten op. De herbouwde Frauenkirche in Dresden is de meest populaire protestantse kerk van Duitsland.

Opvallend is dat bijvoorbeeld, de kasteelkerk in Wittenberg niet op de lijst voorkomt. Deze kerk is nog steeds de “moederkerk van de Reformatie”, waar Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deuren spijkerde.

Negen van de tien kerken van de lijst hieronder zijn ook te vinden in de onlangs gepubliceerde gids “100 Kirchen man gesehen haben muss” (100 kerken die men gezien moet hebben, uitgegeven door St. Benno-Verlag, Leipzig.). De domkerk van Braunschweig ontbreekt.

1. Frauenkirche, Dresden


De Frauenkirche in Dresden trekt 2 miljoen mensen per jaar. Het is daarme op afstand de meest bezochte kerk in Duitsland. De kerk, ook wel “Protestantse Petrus Dom” genoemd stond al bekend als de mooiste kerk van het protestantisme sinds de 18e eeuw.

Na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog diende de ruïnes voor meerdere decennia als een gedenkteken. In het begin van 1990 was er echter een “Ruf aus Dresden” (oproep vanuit Dresden) door heel Duitsland om de kerk te herbouwen. Deze oproep werd herhaald – tot ver buiten de landsgrenzen. In 2005 was de nieuwe herbouwde Frauenkirche klaar.

2. St. Michaeliskerk, Hamburg

Op de tweede plaats staat de “Michael” in Hamburg. Deze kerk telde 1,3 miljoen bezoekers vorig jaar. Met zijn 132 meter hoge toren, is het een van de blikvangers van de Vrije en Hanzestad Hamburg. Een bijzonderheid is de reusachtige klokkentoren: Het heeft een diameter van acht meter en is de grootste in Duitsland. Onder de meest beroemde kerkmuzikanten die hebben gewerkt in de “Michael” zijn Georg Philipp Telemann (1681-1767) en Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788).

3. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Berlijn

ber_gedachtnis

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche uit Berlijn trok verrassend (met 1.000.000 tot 860.000) meer bezoekers dan de prachtige Berliner Dom.

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een toeristisch hoogtepunt in Berlijn, omdat dit het meest bekende monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Naast de oude resten is een nieuwe kerk gebouwd, in een totaal andere stijl. Veel bezoekers bezoeken daar een kerkdienst.

4. Berliner Dom, Berlijn

De Berliner Dom met zijn prachtige koepel en immense (Sauer) orgel neemt de 4e plaats in. De Berliner Dom is de grootste kerk in Berlijn, en ziet zichzelf als een centrale plaats van de Evangelische Kerk in Duitsland. Ver buiten de grenzen van de parochie en de stad, trekt de Dom vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

5. Lorenzkirche, Neurenberg

Met 750.000 bezoekers op de vijfde plaats staat de Lorenzkerk in Neurenberg. Het herbergt drie orgels met 12.000 pijpen, het orgel is de grootste in een protestantse kerk in Duitsland. In de Lorenzkerk worden de Beierse bisschoppen ook vandaag de dag nog ingehuldigd, terwijl het hoofdkantoor in München is gevestigd.

6. Ulmer Münster, Ulm

Op de zesde plaats met 550.000 bezoekers staat de kerk die terecht aanspraak kan maken op de hoogste kerktoren in de wereld met 161,5 meter: de gotische kathedraal van Ulm.

7. St. Sebaldkerk, Neurenberg

Op de zevende plaats volgt weer een kerk uit Neurenberg, de St. Sebald met 350.000 bezoekers.

8. Dom, Braunschweig

Als een van de prominentse domkerken van Duitsland, die van Braunschweig staat op de achtste plaats met 325.000 bezoekers. Sinds 1923 behoort het toe aan de Episcopale kerk, de Evangelisch-Lutherse Kerk.

9. Marienkirche, Lübeck

De Marienkirche in Lübeck – met 250.000 bezoekers op de negende plaats – heeft met 38,5 meter het hoogste bakstenen gewelf in de wereld. Het deel van de kerk gebouwd tussen 1250-1350 is een UNESCO World Heritage Site. Het was hier waar – onder anderen – de componist Dietrich Buxtehude (1637-1707) werkte aan zijn orgelwerken.

10. Thomaskirche, Leipzig

In deze kerk preekte Martin Luther in 1539 (1483-1546) en dit gold als de introductie van de Reformatie. In deze kerk zingt al 800 jaar, één van meest beroemde jongenskoren in de wereld. De beroemdste van alle voorzangers was Johann Sebastian Bach (1685-1750), waarover de Franse pianiste Hélène Grimaud zegt dat God hem veel schuldig was, want zonder de muziek van Bach, zouden veel mensen niet weten dat God bestaat. Deze kerk is ook de laatste rustplaats van Bach.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Thomaskirche beschadigd tijdens de geallieerde bombardementen. Het dak van de kerk boven de rib gewelfde plafond is een van de steilste in Duitsland.

Photo Source: Wikimedia Commons

Geef een reactie