Top 10 minst bezochte landen in Europa

Ontzettend veel mensen gaan op vakantie, het tourisme neemt jaarlijks steeds toe. Europese bestemmingen blijven ongelofelijk populair. Denk eens aan Parijs, Londen, Barcelona, Rome en Amsterdam. Deze steden ontvangen jaarlijks miljoenen bezoekers. Maar er zijn ook landen in Europa die niet in die lijsten van meest bezochte bestemmingen niet voorkomen. Ze zijn niet bekend, niet touristisch, maar dat wil niet zeggen dat ze het bezoeken niet waard zijn. In dit artikel de minst bezochte landen van Europa.

Veel reisgidsen en reissites noemen dat “Off the Beaten Track”. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het een zinloze term. Het is toch logisch dat als je van reizen houdt niet alleen de MacDonald in Parijs of Rome bezoekt, maar verder kijkt…

De lijst met de tien minst bezochte landen van Europa is samengesteld aan de hand van data van de World Bank m.b.t. internationale aankomsten. Dat bevat dus zowel tourisme alsook economisch/zakelijk verkeer.

10. Luxemburg – 905.000 bezoekers per jaar

Ingeklemd tussen Duitsland, België en Frankrijk ligt het Groothertogdom Luxemburg, een van de kleinste landen van Europa. Bekend om de welvaart, banken en kastelen natuurlijk. Een mix tussen Frans, Duits cultureren en natuurlijk ook een beetje Nederlands. Een prima plek voor als je er even tussenuit wilt.

– Meer lezen over Luxemburg op Novini.nl

Uitzicht op het kasteel van Vianden in Luxemburg Uitzicht op het kasteel van Vianden in Luxemburg

9. Servië – 810.000 bezoekers per jaar

Servië is een van de drie landen uit voormalig Joegoslavië op deze lijst. Sinds de Bosnische oorlog is het toerisme sterk gedaald op de Balkan. Het feit dat Servië zo weinig bezoekers ontvangt en daarmee een van de minst bezochte landen is, is wel apart, aangezien het een prachtig land is met mooie steden. Belgrado is een prachtige stad, de grootste in de regio, terwijl steden als Novi Sad en Subotica ook het bezoeken waard zijn.

– Nieuws en achtergrondartikelen over Servië

Donau bij Belgrado in Servie Uitzicht op de Donau vanaf het fort van Belgrado

8. IJsland – 673.000 bezoekers per jaar

IJsland heeft met een populatie van 320.000 meer dan tweemaal zoveel bezoekers als inwoners. Dat is natuurlijk geen slechte score. IJsland is vooral bekend om de warmtebronnen, geisers, watervallen, gletsjers en walvissen. Kortom, de natuur. Daarnaast is de hoofdstad Reykjavik een aantrekkelijke stad voor een kort verblijf en is de stad goed en goedkoop bereikbaar vanuit andere steden in Europa.

– Meer lezen over IJsland

Landmannalaugar in IJsland (foto Wikimedia Commons door Chmee2) Landmannalaugar in IJsland (foto Wikimedia Commons door Chmee2)

7. Bosnië en Herzegovina – 439.000 bezoekers per jaar

De naam Bosnië kennen we van Srebrenica en de Balkanoorlog in de jaren 90. Hoewel de sporen van de oorlog nog niet verdwenen zijn is er veel opgeknapt. Etnische verschillen en spanningen zijn echter nog merkbaar. In Bosnië is het als reiziger goed toeven. De bevolking is enorm gastvrij en vriendelijk. Daarnaast tref je met Sarajevo en Mostar twee van de mooiste steden van de Balkan aan.

Uitzicht op de stad Sarajevo Uitzicht op Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina

6. Macedonië – 351.000 bezoekers per jaar

De naam Macedonie is oud. Alexander de Grote was afkomstig uit dit land. Als onderdeel van Joegoslavie speelde Macedonie geen belangrijke rol. Inmiddels begint Macedonie op te krabbelen en wordt het land meer en meer ontdekt als touristische bestemming. Met steden als Skopje, Ohrid en Bitola en het natuurpark Mavrovo heeft Macedonië ook best wat te bieden.

– Meer lezen over Macedonie

Mavrovo lake Macedonie Een verdronken kerk in het Mavrovo meer in Macedonië

5. Monaco – 292.000 bezoekers per jaar

De stadstaat Monaco ontvangt weliswaar niet zo heel veel bezoekers, degenen die komen zijn over het algemeen welvarend. Een prima plaats om je oversized jacht te showen of geld te strooien in het casino van Monte Carlo.

In de haven van Monaco liggen enorme jachten In de haven van Monaco liggen enorme jachten

4. San Marino – 139.000 bezoekers per jaar

San Marino is een klein staatje met maar 30.000 inwoners gelegen in de Apennijnen. Het aardige is dan San Marino de oudste republiek ter wereld is. De reden dat San Marino zo laag scoort in bezoekersaantallen is dan ook te wijten aan de beperkte grootte ervan. Touristen bezoeken San Marino voornamelijk voor de oude plaatsjes, kastelen en geschiedenis.

Fortress_of_Guaita_2013-09-19 Het fort van Guaita is de best bezochte bezienswaardigheid in San Marino (foto Wikimedia – Max Ryazanov)

3. Wit-Rusland – 119.000 bezoekers per jaar

Wit-Rusland wordt vaak de laatste Europese dictatuur genoemd. Dat geeft alvast een reden waarom het een van de minst bezochte landen van Europa is. Het is enorm lastig om een visum te krijgen. Zelf heb ik ook een rood stempel met opdruk GEWEIGERD in mijn paspoort. Wit-Rusland is overigens niet onveilig voor touristen. Hoewel er niet veel bekende touristische hoogtepunten zijn is Minsk een heel bijzondere stad, die het bezoeken absoluut waard is.

– Lees nieuws en achtergrondartikelen over Wit-Rusland op Novini.nl

De kathedraal van Minsk, Wit-Rusland De kathedraal van Minsk

2. Liechtenstein – 54.000 bezoekers per jaar

Liechtenstein heeft een bevolking van 30.000 mensen. Het aantal van een groot dorp of kleine stad. In dat opzicht scoort Liechtenstein nog niet eens heel slecht qua bezoekers. Liechtenstein is een bergachtig ministaatje gelegen in de Alpen ingeklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland. De hoofdstad Vaduz heeft een aardig centrum, wijnkelders en natuurlijk het prinselijk kasteel.

– Lees ook het artikel “Wordt Liechtenstein een republiek?” op Novini.nl

Het prinselijk kasteel in Vaduz staat op een heuveltop Het prinselijk kasteel in Vaduz staat op een heuveltop

1. Moldavië – 11.000 bezoekers per jaar

Moldavië, het minst bezochte land van Europa. Maar hoe komt dat eigenlijk? Het heeft geen bekende touristische attracties. Het land ligt weggestopt tussen Oekraïne en Roemenië. En de regio Transnistrie zorgt nog steeds voor spanningen. Toch is Moldavië absoluut het bezoeken waard. Chisinau is een gezellige en mooie stad, het klooster van Orheul Vechi is een prachtige plaats. En de wijnkelders van Cricova en Milesti Mici zijn het bezoeken meer dan waard. Moldavië is een van mijn favoriete bestemmingen!

– Lees nieuws en achtergrondartikelen over Moldavië op Novini.nl!

Chisinau, Moldova De “stadspoort” van Chisinau, de hoofdstad van Moldavië

Geef een reactie